Älyteknologiaa ja energiankierrätystä – Signe-kiinteistö nostaa vastuullisen toimitilarakentamisen uudelle tasolle
Korkeimpien vastuullisuusstandardien mukaan rakentuva Spondan Signe-kiinteistö yhdistää ensiluokkaisen designin kestävän rakentamisen periaatteisiin – ja ohjaa myös käyttäjiään vastuullisiin toimintatapoihin.
LEED Platina -tason ympäristösertifikaatti, kultatason WELL sertifikaatti, A-tason energialuokitus ja EU:n taksonomiakriteerit. Kun kiinteistöalan Global Sector Leaderiksi valittu Sponda sai mahdollisuuden rakentaa uuden toimitalon Helsingin ydinkeskustaan, rakentamisen standardit ja tavoitteet asetettiin niin korkealle kuin mahdollista.
”Signe on lippulaivahankkeemme, jonka jokainen osa-alue pyritään toteuttamaan korkeimpien vastuullisuuskriteereiden mukaisesti. Tavoitteemme on, että kaupungin parhaalle paikalle rakentuu ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään ainutlaatuinen, elävien luonnonkivipintojen koristama arvokiinteistö, joka kuormittaa mahdollisimman vähän ympäristöä, kestää sukupolvelta toiselle ja mukautuu joustavasti erilaisten käyttäjien tarpeisiin”, Spondan Head of ESG Pirkko Airaksinen kiteyttää.
Mahdollisimman pieni hiilijalanjälki
Uudiskohteen vastuullisuuskonsulttina toimiva, Raksystems Oy:n vihreän rakentamisen asiantuntija Juhani Huuhtanen nostaa hankkeen merkittävimmäksi tekijäksi kunnianhimoisen vähähiilisyystavoitteen.
”Hiilijalanjäljen optimoinnissa otetaan tässä kohteessa valtavia harppauksia. Esimerkiksi materiaalipäästöissä tullaan säästämään yli 30 prosenttia perinteiseen rakentamiseen verrattuna ja purkujätteestä pyritään kierrättämään ja uusiokäyttämään peräti 99 prosenttia”, Huuhtanen sanoo.
Suurimmat päästövähennykset syntyvät asiantuntijan mukaan rakennuksen runkoratkaisusta. Kohteeseen valittiin tarkkojen selvitysten ja vertailujen jälkeen paikalleen valettava betonirunko, joka tuo materiaalitehokkuuden ohella kohteeseen myös erinomaisen muuntojoustavuuden.
”Avarapohjainen runko, jossa ei ole erillisiä elementtipalkkeja tai laattoja mahdollistaa tulevaisuudessa isommatkin tilamuutokset ilman, että joudutaan avaamaan tai purkamaan talon rakenteita”, Huuhtanen sanoo.
Tilojen avaruutta ja muunneltavuutta lisäävät siirreltävät seinä- ja tilamoduulit, poikkeuksellisen suuri, 2,9 metrin kerroskorkeus sekä läpi kiinteistön lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat.
Älykkäitä energiaratkaisuja
Kohteen vähähiilisyyden taustalta löytyy vahva panostus energiatehokkuuteen. Sekä LEED Platina -sertifiointitavoite että A-luokan energialuokitustavoite edellyttävät kohteen taloteknisiltä järjestelmiltä ja materiaaliratkaisuilta huipputason energiatehokkuutta.
”Rakennus kuluttaa itse hyvin vähän energiaa ja tulee olemaan käytön aikaisen energiankulutuksen osalta täysin hiilineutraali. Kohteeseen tulee oma aurinkovoimala ja uudenlaisia älykkäitä energiaratkaisuja, kuten kattava energiamittarointi sekä hukkalämmön hyödyntämisen mahdollistava lämpöpumppuratkaisu”, Huuhtanen kertoo.
Uudet älyratkaisut takaavat, että kohteen energiatehokkuus sekä tilojen työturvallisuus ja -viihtyisyys pysyvät optimaalisena myös mahdollisissa poikkeustilanteissa.
Huippuluokan hyvinvointia
Huuhtanen nostaa uudiskohteen suunnittelussa yhdeksi tärkeimmäksi tekijäksi tilojen käyttäjien hyvinvoinnin.
Suunnittelussa ohjenuorana toimii kattava ja kansainvälinen WELL-kriteeristö, joka pohjautuu tutkittuun tietoon siitä, mitkä tekijät vaikuttavat merkittävimmin ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen rakennetussa ympäristössä.
”Kultatason WELL-sertifikaatti edellyttää, että kohteen sisäolosuhteet, kuten valaistus, ilmanvaihto, ilmanlaatu, äänieristys ja akustiikka toimivat mahdollisimman laadukkaasti ja sisätilojen materiaalit ovat käyttäjille ehdottoman terveellisiä ja turvallisia. Julkisista kulkuyhteyksistä ja lähipalveluista kohde saa jo sijaintinsa puolesta huippupisteet.”
WELL-luokituksessa huomioidaan myös biofiliset ominaisuudet. Tiloissa tullaan hyödyntämään mahdollisimman paljon päivänvaloa, aitoja luonnonmateriaaleja sekä tilojen käyttäjien hyvinvointia tukevia vihersisustus- ja äänimaailmaratkaisuja.
Kohteen suunnittelua määrittävät myös EU:n taksonomiakriteerit, joilla varmistetaan, että hanke täyttää EU:n asettamat kestävän rakentamisen ympäristökriteerit sekä ihmisoikeuksiin ja rahoitusmarkkinoihin liittyvät vastuullisuusvaatimukset.
Signe tekee käyttäjistäkin vastuullisia
Spondan Airaksisen mukaan Signe tulee kannustamaan myös käyttäjiään kestäviin toimintatapoihin. Tiloihin luodaan esimerkiksi terveellisiin ruokailuhetkiin innostavia fasiliteetteja, jätteiden kierrätystä ja lajittelua helpottavia struktuureja sekä kestävään liikkumiseen kannustavia sosiaalitiloja ja polkupyörävarastoja.
”Vuokralaisyrityksemme tulevat saamaan tarkan ohjeistuksen, jossa kerrotaan, miten vastuullisuutta voidaan toteuttaa eri tiloissa. Tarjoamme vuokralaisillemme myös dataa heidän omasta vastuullisuudestaan ja autamme heitä omien vastuullisuustavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Missiomme on tehdä asiakkaistamme yhtä vastuullisia, kuin itse olemme”, Airaksinen hymyilee.
Sponda valittiin kiinteistöalan Global Sector Leaderiksi 2022 kansainvälisessä GRESB-vertailussa »
Sponda jakaa ykkössijan omassa vertailuryhmässään maailman vastuullisimpana kiinteistöyhtiönä GRESB Real Estate Assessment 2023 -arvioinnissa >>
Jaa